DOĞRUYOL
Milli Şef Mustafa Kemal Atatürk’ü Anma ve Atatürk Haftası etkinlikleri kapsamında Atatürk Anıtında başlayan törene S. İnal Güzel Sanatlar Lisesi’nde devam edildi.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından okul fuaye salonunda açılan “Atatürk “ fotoğrafları sergisi katılımcılar tarafından gezilerek yetkililerden bilgi alınması ardından konser salonuna geçildi.
15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan “10 Kasım Atatürk’ü Anma” programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
ASKERİ DEHA
Tankçı Üsteğmen Gürkan Özşahin, “Atatürk’ün Yaşamı ve Askeri Kimliği”ni konu alan sunumda bulundu.
Slayt eşliğinde fotoğraflı sunumu ile farkındalık yaratan üsteğmen Özşahin, Atatürk’ün sözleri, hakkında söylenenler, savaş yılları, kazandığı zaferleri anlatan sunumunda özetle şunları söyledi:
“Mustafa Kemal Atatürk’ün hem askerlik hem de siyasi yaşamında, emperyalizme karşı verilen mücadele önemli bir yer tutmuştur. Bu kapsamda Trablusgarp Savaşı, onun ilk deneyim ve başarılarını elde ettiği savaş olması bakımından önem taşır.
Gelibolu’da düşman saldırılarını başarı ile durduran Atatürk Türk Milletini yok etmek azminde olan düşmanlarına karşı, milletine bir ölüm kalım mücadelesi başlattıran ve bu mücadeleyi başarı ile sonuçlandırabilen eşsiz bir liderdir.
Bir milleti yok etmek için çağın tüm teknolojisinin seferber edildiği 1919-1922 yıllarında bağımsızlık aşkıyla ortaya atılan, o ateşten gömleği korkusuzca sırtına geçiren bir komutandır.
Liderlik özelliklerine sahip Atatürk, Kurtuluş Savaşında askeri alanda tüm kaynakları seferber ederek bütün milleti milli birlik ve beraberlik içinde mücadeleye sevk etmiştir.
‘Ya İstiklal Ya Ölüm”’ düşüncesi ile yürütülen bu mücadele, Türk Milletinin azim ve kararlılığının simgesi olmuştur.
Milli mücadelede bütün teşebbüslerinde millet sevgisine dayanan, kudretli kişiliğe, gerçeği seziş ve ikna kabiliyetlerine sahip Atatürk, milli birliği temin ederek, toplumu bir ideal etrafında toplayan karizmatik ve eşsiz bir liderdir.
Yıkılmakta olan bir devletin içinden yeni bir Türk devletinin ortaya çıkmasında hiç kuşkusuz ki en büyük pay Atatürk’e aittir. Onun bu büyük paya sahip olmasındaki en büyük etken kişilik özelliklerinden kaynaklanmaktadır, bu özellikler; Onun karalılığı, sorumluluk sahibi olması, gerçekçiliği, idealistliği, inisiyatif sahibi olması ve ileri görüşlülüğüdür.
Atatürk onurlu ve şerefli bir yaşam için- tam bağımsızlığın önemini vurgulamıştır.
Sözleriyle zaferin büyüklüğünün önemi vurgularken Mehmetçiğe sürekli kahramanlık aşılamıştır.
Sakarya Zaferi nedeniyle Başkomutan Mustafa Kemal paşa Mareşal rütbesine yükseltildi ve Gazi payesi verildi.
30 Ağustos 1922 Çarşamba günü taarruz harekâtı Türk ordusunun kesin zaferiyle sonuçlanmıştır. Büyük taarruzun son safhası Türk Askeri tarihine Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak geçmiştir. Atatürk, bir askerdeki en önemli özelliğe kazanma inancına sahiptir.
Atatürk Çanakkale muharebelerinden sonra bütün yurtta ve dünyada artık bir kahraman olarak tanınmış bulunuyordu. Özellikle İstiklal Savaşında yarattığı destanlar, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal paşanın askeri alandaki dehasını kanıtları olmuştur
Özellikle Türk İstiklal harbinde ordu millet bütünlüğü içinde top yekûn bir harbin tüm özelliklerini yansıtan mücadelede dâhiyane liderlik vasıfları, onu bir asker olarak abideleştirmiştir.
O, liderliği ile öldüğü sanılan bir milletten yeni idealler uğrunda yaşamasını bilen, çağdaş bir ulus yaratmıştır.”
Özşahin “Atamızı saygı, özlem ve rahmetle anıyoruz. Ruhu şad olsun.” İfadeleri ile konuşmasını tamamladı.
OROTORYO
Programda öğrencilerin şiirleri eşliğinde “ Atatürk” orotoryosuna geçildi.
Atatürk’ün hayatını, siyasi kimliğini, komutanlık vasfını, özlemlerini, fikirlerini sözlerini, devrimlerini konu alan oratoryo slayt eşliğinde sunulurken, Atatürk’ün Çankırı’ya gelişi, ağırlanışı yanı sıra canlı müzik eşliğinde zeybek halk oyunlarına yer verilmesi oratoryoya ayrı renk kattı.
Anma programının sona ermesi ardından Vali, Garnizon Komutanı, Belediye Başkanı ile İl Milli Eğitim Müdürü öğrencileri tek tek kutladıktan sonra hatıra fotoğrafı çektirdi. (MEHMET ATEŞ)