DOĞRUYOL
Çankırı İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen Kırsal Dezavantajlı Alanları Kalkındırma Projesi kapsamında “Arıcılıkta Ekipman Paketi” hibeleri törenle hak sahiplerine teslim edildi.
İl Müdürlüğü Atölyesinde düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın seslendirilmesiyle başladı. Törende ilk konuşma Çankırı Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Tamer yaptı.
Tamer, Çankırı’da arıcılığın modernleşmesinin temek taşlarından olan arıcılık malzemelerini arıcılara kavuşturmanın sevincini taşıdığını belirterek “Dünyada yediğimiz, içtiğimiz ürünlerin yüzde 80’i polinizasyonu gerçekleşmez. Aynı zamanda bal polen propolis arı sütü apiterapi insan sağlığının en temel öğelerini oluşturmakta. Efendimiz Hz. Muhammed’in buyurduğu gibi bal her derde şifadır” dedi.
Tamer, malzemelerin arıcılara ulaştırılmasında emeği olan başta Vali M. Fırat Taşolar olmak üzere Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün ve personeline teşekkür etti, konukları bal yemeğe davet etti.
Daha sonra kürsüye gelen Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, çiftçinin, üreticinin hizmetkârı olduklarını, Çankırı’da diğer illere göre düşük arazi varlığına rağmen yokların arkasına sığınmadan inadına “üreteceğiz” diyen çiftçi ve üreticiye teşekkür ederek konuşmasına başladı.
Çankırı’nın zengin bitki örtüsü ve flora çeşitliliği ile arıcılık faaliyetleri yönünden hayvansal üretimde önemli yer tuttuğunu söyleyerek konuşmasını sürdüren Düzgün, Çankırı’da arıcılık sabit ve gezginci arıcılık şeklinde yapıldığını, son yıllarda arı işletmelerinde ve kovan sayılarında artış meydana geldiğini belirterek “İlimizde çoğunlukla çiçek balı, polen, propolis vb. arı ürünleri üretimi yapılmakta. Çankırı il genelinde Arıcılar Birliğine 323, Kurşunlu Bal Üreticileri Birliğine 40 ve herhangi bir üretici örgütüne kayıtlı olmayan 652 olmak üzere toplam bin 15 adet arı yetiştiricimize ait toplam 56 bin 480 adet arılı kovan bulunmakta. 2023 yılı üretim sezonunda İlimiz genelinde yaklaşık 372 ton bal, 3 ton polen, 12 ton balmumu ve 134 kilogram arı sütü üretimi yapıldı. Arılı kovan desteklemeleri kapsamında İlimizde 2023 yılında 2 milyon 524 bin 360 TL destekleme ödemesi yapıldı” diye konuştu.
Proje ile arı yetiştiricilerinin faaliyetleri için geliştirilen yeni teknolojilerin, üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırarak daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlayarak, kırsalda yaşayan nüfus için zor şartlarda ve bedenen yapılan işlerde arıcılık alet ekipman kullanımı sağlanarak üreticilerin işlerini kolaylaştırmak ve üretimi artırmanın amaçlandığını vurgulayan Düzgün “İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında 2 milyon 280 bin TL bütçe harcanarak uygulanan bu faaliyet ile bal süzme makinası, bal eritme ve dinlendirme kazanı, sır alma tezgâhı ve polen tuzaklı boş kovanı içeren arıcılık alet donanım paketini %70 Hibe + %30 yararlanıcı katkısı ile almaya hak kazanan 24 yetiştiricimizin bu hibeden desteklenmesi sağlandı” ifadelerini kullandı.
Düzgün konuşması sonunda ekipmanların sağlanmasındaki desteklerinden dolayı başta milletvekili M. Emin Akbaşoğlu olmak üzere siyasilere teşekkür etti.
Firma yetkilisi tarafından ekipmanların tanıtılmasını ekipmanların hak sahiplerine protokol tarafından verilmesi izledi.
Günün anısına fotoğraf çekilmesi sırasında Vali Taşolar etkinliği önemsediğini, bu tür etkinliklere katılmaktan mutlu olduğunu kaydederek üreticilere hayırlı olası dileğinde bulundu.
Tören ballı ekmek yanında yoğurt ikramı ile sona erdi. (MEHMET ATEŞ)