DOĞRUYOL
10. yılını kutlayan TRT, Geleceğin İletişimcileri Yarışmasında finale kalan projeler 8 Ekim’de düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü 3. sınıf öğrencisi Eren Çağatay Sarıoğlu, video içerik dalında “TUZ” teması ile katıldığı yarışmada finale adını yazdırarak yeni bir başarıya imza attı.
TRT, Geleceğin İletişimcileri Yarışması kendini geliştirmek, alana katkı sağlamak ve geleceğin iletişimcisi olmak isteyen gençler için fırsat oluşturuyor.
Yarışma ile ilgili olarak ÇAKÜ Öğr. Gör. Salih Köse’den düşüncelerini aldık.
Köse, satır başları ile şunları söyledi:
“YARIŞMAYI ÖNEMSİYORUZ”
“Biz son 4 yıldır art arda üniversitemizin adını finale yazdırdık. 2 yıl önce Radyo Yayıncılık kategorisinde 2. olduk. Yarışmaya katılmayı öğrencilerimizle birlikte gelenek haline getirdik. Sinema ve Televizyon bölümü olarak yayıncılık alanında daTürkiye’nin en köklü televizyonuTRT tarafından düzenlenen bu yarışmayı çok önemsiyoruz. Çünkü, öncelikle öğrenciler için çok güzel imkânlar sunuyor, çok yüksek miktarda para ödülü var. Bu yıl birinciye 60 bin lira, ikinciye 40 bin lira, üçüncüye 25 bin lira ödül verildi. Ödül doğrudan öğrencilerin hesabına yatırılıyor. Öğrenciler, kazandıkları para ile yeni projelerini hazırlama fırsatı elde ediyor. Ayrıca finale kalan, ödül alan tüm öğrencilere staj imkânı sunuyorlar. Bu arkadaşlarımız da bu yıl TRT’ye staja gidecekler. Bizi de motive eden sunulan bu imkânlar ve öğrencilerimizin hayatlarına dokunabilmek.”
“10 FİNALİSTTEN 3’Ü BİZİM ÖĞRENCİMİZ”
“Bu yıl biz 3 kategoride yarışmaya katıldık: Görsel Yayıncılık, Radyo Yayıncılığı, Dijital Yayıncılık. Bu kategorilerin de alt başlıkları var. Biz video içerik, kısa film, belgesel film, radyo programı ve dijital içerik yönetimi kategorisinde projeler ile yarışmaya katıldık. Yarışmaya 130 üniversiteden toplam 2 bin 618 öğrenci 1702 eserle katılmıştı. Bu yıl video içerik kategorisinde ilk 10’a girdik. En çok rağbet gören Görsel Yayıncılık kategorisi, yani bizim de finale kaldığımız alan. Geçen yıl kısa film kategorisinde 10 finalistten 3’ü bizim öğrencimizdi. 3 ayrı proje ile finale kalmıştık. İletişim Kampanyası kategorisi haricinde diğer kategorilerde konu sınırlaması yok istediğiniz bir konu ile yarışmaya katılabiliyorsunuz. İletişim Kampanyası kategorisinin konu başlığı her yıl TRT tarafından belirleniyor. Kategoriler arasında süre sınırlamaları gibi küçük farklılıklar var, bu süre içerisinde öğrenciler kendilerini ifade etme fırsatı buluyor.
TUZ
Hem ekonomik hem de turizm anlamında tuz Çankırı için çok önemli. Tuz şehrin kaderini belirleyen bir unsur. Ayrıca üniversitemizin ihtisas alanı da “Sektörel Tuz ve Tuz Temelli Stratejik Ürünler.” Öğrencimiz de daha önce böyle bir çalışma yapılmadığından dolayı bu konuda çalışmak istedi. İlk önce proje dosyasını hazırladık. Takvim halinde süreci yönettik. Çekimleri 3 gün, kurgusu iki haftaya yakın sürdü. Hocalarımızın da yönlendirmeleriyle projeyi tamamladık. Çankırı’nın tanıtımı için tuz veYeraltı Tuz Şehri çok önemli. Biz de bunun üzerinden gittik. 5 dakikalık video. Bir esnafımız ile röportaj yaparak tuzun çıkarım aşamasından, tuz lambasına dönüşümünü aşama aşama, her yönü ile anlatmayı hedefledik.
TRT’NİN GETİRİSİ ÇOK FAZLA
“Bizim istediğimiz daha çok öğrencinin ödül alması ile üniversitenin adını daha bilinir hale getirmek. ‘Bu ve benzeri yarışmalarda biz de varız’ demek istiyoruz. Öğrencilerimiz dersi geçmek istiyorlarsa projeler üretmek zorunda. Tabi ki her yarışma için ayrı yönlendirmeler yapıyoruz. Öğrencilerle birebir ilgilenerek eksik yönlerini kapatmaya çalışıyoruz. Yarışmada daha önce ödül alan çalışmaları incelemek çok önemli. Biz yıllardır bunları takip ettiğimiz için ödül alan konulardan farklı konular üzerinde çalışmalar üretiyoruz. Öğrenciler de her yıl daha istekli ve motive olmuş şekilde hazırlanıyor. Çünkü TRT tarafından yapılan yarışmanın getirisi çok fazla. Orada eğitimler, seminerler veriliyor. Alanında uzman kişilerle tanışma imkânı yakalıyorlar. Her şey TRT tarafından karşılanıyor. Ayrıca TRT ödül alan ve finale kalan öğrenciler için staj imkânı da sunuyor. Bundan önce ödül alan finale kalan gençler şu an TRT’de çalışmaya başladı. Burası gençler için önemli vitrin, o yüzden çok fazla katılım var. Bu sene öğrencimiz ödül alamadı fakat ödül töreni sonrasında ‘Hocam size söz, seneye ödülle geri döneceğiz’ dedi. Ne para ne de ödül, bu yarışma öğrencilerin kendini göstermeleri için çok önemli bir vitrin. Türkiye’de öğrencilerin yarıştığı kaç tane ödül töreni canlı yayınlanıyor? TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması, şu anda Türkiye’nin en köklü ve en önemli yarışmalarından biri.”
ÇOK YOĞUN UYGULAMALI EĞİTİM VERİYORUZ.
ÇAKÜ Sinema ve Televizyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tunç Boran’ın da çalışmalar hakkında fikirlerini aldık.
“Bu tür projeler bizde ders kapsamında yapılıyor. Öğrenciler kısa film, video haber çekmek zorunda. Yalnız yarışmalar için değil, ders kapsamında bunları üretiyorlar. TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması Türkiye’nin en önemli yarışmalarından biri. Sonuçta, Çankırı’nın en önemli değeri olan tuzu tanıtmak maksadıyla hazırlandı. Buna TRT’nin teveccüh göstermesi bizi sevindirdi. Öğrencilere uygulamalı eğitim vermeye çalışıyoruz. Öğrenciler yaptıkları film ve televizyon programlarını ders programı kapsamında yapıyorlar. Onların bütün ekipmanlarını bölümümüz veriyor. Çok yoğun uygulamalı eğitim veriyoruz. Son yıllarda ciddi yarışmalardan çok sayıda ödül aldık. Yeni Yozgat’ta yapılan Bozok Film Festivalinde 2 tane ödül aldık, Adana Altın Koza ve TRT’de finale kaldık. Bunlar öğrencilerimiz ve üniversitemiz için çok önemli. Türkiye’de 100’ün üzerinde Sinema ve Televizyon bölümü olmasına rağmen geçen sene bizim için oldukça iyiydi. Geçen sene TRT Geleceğin İletişimcileri yarışmasında finale kalan 10 kısa filmden, 3 tanesi bizdendi. Bizim maksadımız; Çankırı’nın değerlerini tanıtarak hem Çankırı’nın sesini hem de Çankırı Karatekin Üniversitesi ile Sinema ve Televizyon Bölümümüzün adına duyurmak.” (MEHMET ATEŞ)