Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda düzenlenen seminerde Doç. Dr. Mehmet Sedat Uğur, Çankırı'nın da içinde bulunduğu TR82 (Çankırı-Kastamonu-Sinop) bölgesinin durumunu, gelir dağılımı ve yoksulluk perspektifinden değerlendirdi.
Uğur, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine göre hesaplanan gelir dağılımı eşitsizliği ölçümünün bu bölgede Türkiye ortalamasının altında olduğunu, diğer bir anlatımla bu bölgenin görece daha adil bir gelir dağılımına sahip olduğunu vurgulayarak “Ancak yoksulluk konusunda çok daha ciddi sorunlar mevcut. Gelire dayalı yoksulluk oranlarında tüm bölgeler içerisinde Çankırı'nın dahil olduğu TR82 bölgesi en yüksek yoksulluk oranına sahip olan ilk üç bölge arasında. “ diye konuştu.Yoksulluğun son 10 yılda hızlı bir artış gösterdiğine dikkat çeken Uğur, bu yoksulluğun yalnızca işsizlikle ilişkili olmayabileceğini, yine de sanayi ve hizmetler sektöründe istihdamın artırılıp, nitelikli işgücü ile göçün engellenmesi gerektiğini ifade etti.
GÜNERİ “İHRACATTA CİDDİ ARTIŞ”
Doç. Dr. Barbaros Güneri yaptığı sunumda, Çankırı’nın 2004 ve 2023 yılları arasındaki ihracat yapısı hakkında bilgi verdi.
Çankırı ihracatının belirtilen yıllarda ciddi bir artış gösterdiğini, Çankırı’nın en önemli ihracat kalemlerinin iç ve dış lastik, makarna, şehriye, kuskus vb. unlu mamuller olduğunu belirtti.
Güneri, Çankırı ilinin açıklanmış karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olduğu ürün ve mal gruplarından bahsedip,gelecekte potansiyel ihracat kalemleri hakkında yorumlarda bulunarak sunumunu tamamladı.
Seminer soru-cevapla sona erdi. (MEHMET ATEŞ)