DOĞRUYOL
İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya “Yaz ayları, sıcak hava koşulları ve artan nem bazı sağlık sorunları da beraberinde getirebilmekte. İçinde bulunduğumuz bu sıcak günlerde, ishal vakaları da gözle görülür şekilde artış göstermekte” dedi.
Sarıkaya yaptığı yazılı basın açıklamasında, gıda, su veya temas yoluyla bulaşabilen bakterilerin, virüslerin veya parazitlerin neden olduğu enfeksiyon kaynaklı ishaller bağırsaklardan sıvı kaybı yoluyla gerçekleştiğinin altını çizerek “İshalli hastalıklarda ishalin yanında bulantı, kusma, halsizlik, ateş, kilo kaybı gibi belirtiler de görülebilmekte. Her yaş grubunda görülebilen ishal yaz aylarında özellikle 6-12 aylık bebeklerde ve 0-5 yaş arasında çocuklarda sıklıkla yaşanmakta. İshalden kaynaklı sıvı kaybı özellikle 2 yaştan küçük çocuklarda 65 yaş üstü kişilerde, bağışıklık sistemi zayıf ve baskılanmış hastalarda ciddi rahatsızlıklara neden olabilmekte. Sıcak havalarda besinlerin daha hızlı bozulması ve bakteri üremesinin daha kolay olması ishal ortaya çıkmasını kolaylaştırmakta. Bunun yanında yazın toplu ortamlarda veya dışarıda yemek yeme alışkanlığının artması, deniz, havuz, kaplıca kullanımı veya seyahat sırasında ishale neden olan etkenlerin bulaşması ishal vakalarının artış sebepleri arasında gösterilebilir. Ayrıca temiz olmayan suların içilmesi ve bu sularla yıkanan yiyeceklerin tüketilmesi de ishal oluşumunun önemli nedenleri arasında” ifadelerini kullandı.
Sarıkaya, yaz aylarında ishalden korunmak için alınması gereken önlemler şu şekilde sıraladı:
- Eller gün içerisinde sık sık bol su ve sabunla, en az 20 saniye süreyle iyice yıkanmalı.
- Kullanılacak suyun temiz kaynaktan temin edildiğine emin olmak gerekli.
- Gıdalar kapalı ortamda muhafaza edilmeli, hayvanların temas ettiği besinler tüketilmemeli.
- İshali olan kişilerin kullandığı ya da ortak kullanılan lavabolar temizlenerek dezenfekte edildikten sonra kullanılmalı.
- Deniz ve havuz suyunun temizliğinden emin olunmalı ve yutmamaya özen gösterilmeli.
- Yemekler günlük olarak yapılmalı ve soğumadan tüketilmelidir, tekrar ısıtılmamalı.
- Pişirilen yemekler açıkta uzun süre bekletilmemeli, hemen tüketilmeyecek buzdolabına kaldırılmalı.
- Temiz su kaynakları ile sebze ve meyveler iyice yıkanarak tüketilmeli.
- Besinler buzdolaplarında 4 dereceden düşük sıcaklıkta saklanmalı.
İshalken Nasıl Beslenilmeli?
- Posasız ve yağsız gıdalar tüketmeye ve bol sıvı alımına dikkat edilmelidir.
- Yağsız makarna, pirinç pilavı, haşlanmış patates ya da patates püresi, haşlanmış yağsız et tüketilmeli.
- Kuruyemiş, çikolata ve kızartma gibi gıdalardan uzak durulmalıİ
Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?
Özellikle risk grubundaki bağışıklık sistemi düşük hastalarda iki yaşından küçük çocuklarda ve 65 yaş üstü vatandaşlarda İshal ve kusma sonucunda kaybedilen sıvının, su ve gıdalarla yerine konulamadığı durumlarda, kanlı ishal olması durumunda ve 24 saatten sonra şikâyetlerde gerileme olmaması veya artması, hızlı kilo kaybı ya da idrar miktarında azalma durumlarında da sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmekte.” (SEVİL ÇAĞLAR)