DOĞRUYOL
İl Genel Meclisi, Aralık ayı toplantılarının beşinci ve son birleşimi ile Aralık ayını kapattı.
Birinci Meclis Başkan Vekili Hayati Kaya başkanlığında gerçekleştirilen birleşimde 2024 yılında yapılması planlanan yatırım ve hizmetlere ilişkin İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan Yatırım ve Çalışma Programına ait incelemesini tamamlayan Plan ve Bütçe Komisyonu, İmar ve BayındırlıkKomisyonu, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Tarım ve Köylere Yönelik Hizmetler Komisyonu tarafından hazırlanan ortak rapor görüşüldü.
Ortak rapor hakkında bilgi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Adem Tüysüz tarafından verildi.
2024 yılı yatırım ödeneklerin sektörel dağılımını paylaşan Tüysüz, Genel Sekreterliğe 1 milyon 967 bin lira, Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne 28 milyon 202 bin 39 lira, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’ne 127 milyon 641 bin 804 lira, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’ne 29 milyon 700 bin lira, içmesuyu tesisi yapımı ve bakımı 6 milyon lira, sulama amaçlı kanal ve havuz yapımı ve bakımı 3 milyon lira, kanalizasyon 2 milyon lira, tarım hizmetleri 1 milyon lira, Encümen Müdürlüğü 6 milyon 339 bin lira, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü 40 milyon 753 bin 157 lira, Köye Yönelik Hizmetler Müdürlüğü 106 milyon 850 bin lira, yol yapımı 55 milyon lira, asfalt plenti kurulumu 20 milyon lira, kilitli parke taşı tesisi 15 milyon lira, taş ocağı kurulumu 15 milyon lira, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü 1 milyon 750 bin lira, Destek Hizmetleri Müdürlüğü 98 milyon 157 bin lira, İlçe Özel İdare Müdürlükleri 1 milyon 466 bin lira, Köylere Hizmet Götürme Birliklerine 4 milyon 320 bin lira, İlçe Özel İdare Müdürlükleri katı atık toplama 2 milyon 854 bin lira ayrıldığını belirtti.
Tüysüz, meclis üyeleri tarafından 2024 yılı programına eklenmesini talep ettiği işleri köy köy okudu.
Ortak rapor oy birliği ile kabul edildi.
KORGUN’DA TARIM
Mecliste daha sonra İl Özel İdaresi bütçesinden ve genel idareden ayrılan ödenekler ile Korgun’da yapılan tarım ve hayvancılık ile ilgili yatırımlar ve ihtiyaçlarını yerinde inceleyen Tarım ve Köylere Yönelik Hizmetler Komisyonu raporu okundu.
Raporu okuyan komisyon başkanı İhsan Haydar 4 bin 276 nüfuslu Korgun’da 6 bin 155 ha tarım alanı, 7 bin 67 ha çayır-mera alanı, 11 bin 741 ha orman alanı, 11 bin 343 ha tarım dışı alan bulunduğunu söyledi.
Haydar, 12 köyü bulunan Korgun’da ÇKS sistemine 50 kişi, Türk-Vet Sistemine 304 kayıtlı işletme olduğunu ifade ederek “Büyükbaş hayvan sayısı 8 bin 331, küçükbaş hayvan sayısı 5 bin 314 ve kanatlı sayısı 79 bin adet” dedi.
Korgun’da elde edilen tarım ürünleri hakkında da bilgi veren Haydar “2023 yılında tarımsal ve hayvansal desteklemelerde 2 milyon 142 bin 326 lira destek ödemesi yapıldı” ifadelerini kullandı.
4 ÖNERGE
Meclis üyeleri tarafından Kurşunlu ile ilgili verilen 4 ayrı önerge oy birliği ile gündeme alınarak komisyonlara havale edildi.
Önergeler ve havale edilen önergeler şöyle:
İl Özel İdaresi ve Köylere Hizmet Götürme Birliği bütçelerinden Kurşunlu’da yapılan çalışmalar ve ödeneklerin incelenmesi Plan ve Bütçe Komisyonu.
İl Özel İdaresi bütçesinden ve genel idareden ayrılan ödenekler ile Kurşunlu’da yapılan sağlık yatırımları ve ihtiyaçların yerinde tespit edilmesi Çevre ve Sağlık Komisyonu.
İl Özel İdaresi bütçesinden ve genel idareden ayrılan ödenekler ile Kurşunlu’da yapılan milli eğitim yatırımları ve ihtiyaçların yerinde tespit edilmesi Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu.
İl Özel İdaresi bütçesinden ve genel idareden ayrılan ödenekler ile Kurşunlu’da yapılan tarım ve hayvancılık ilgili yatırımları ile ihtiyaçların yerinde tespit edilmesi Tarım ve Köylere Yönelik Hizmetler Komisyonu.
Meclis 2 Ocak 2024 Salı günü toplanmak üzere dağıldı. (MEHMET ATEŞ)