DOĞRUYOL
“18-24 Eylül 36. Ahilik Haftası ve Yaren Kültürü Kutlamaları” Çankırı’da gerçekleştirildi.
Kutlamalar, Çankırı Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başladı.
Çankırı Ticaret İl Müdürü Mehmet Ali Yaranbaşı ile Karadeniz’in Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen’i makamında ziyareti, Esen, Yaranbaşı ve Karadeniz’in bir heyetle Vali M. Fırat Taşolar’ı makamında ziyareti ile kutlamalara devam edildi.
İl Kutlama Programı Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlendi.
Programa; Vali Mustafa Fırat Taşolar, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çankırı Milletvekili Av. Muhammet Emin Akbaşoğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çankırı Milletvekili Pelin Yılık, Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Ener, daire müdürleri, STK ve siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
YİĞİTLİK, MERTLİK, CÖMERTLİK
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın seslendirilmesinden sonra Karadeniz günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.
Karadeniz, günümüzde Ahiliğin esnafa özgü bir kavram olarak algılandığını, Ahilik denilince esnaf, esnaf denilince de Ahilik akla geldiğini vurgulayarak “Türklerin ekonomik hayatında önemli rol oynadığını bildiğimiz Ahilik, uzun yıllar Türk ahlâkının da simgesi oldu. Esnaf ve sanatkâr kesiminin ilk teşkilatlanma birimi Ahi Birlikleri’dir. Selçuklu ve Osmanlı Devleti dönemlerinde günümüzdeki kooperatif, sendika, sigorta ve bankaların fonksiyonunu üstlenen Ahilik teşkilatı, aynı zamanda İslâm iş ahlakını yayan ve benimseten kuruluş olarak da dikkat çekmekte. Esnaf ve sanatkârlarımız Ahilikten gelen bu temel değerlere bugün de sıkı sıkıya bağlı. Ahi, ticaret ya da bir meslek sahibi. Bununla birlikte Ahiler sanat ve mesleklerini öğrenirken yiğitlik, mertlik, cömertlik gibi unsurları bünyesinde barındıran ve adına –fütüvvetçilik- denilen kurallar ve ahlâki nitelikleri de öğrenir. Biz onların torunları olarak gündüzleri esnaf gezmelerinde, gecelerinde, usta-kalfa-çırak ilişkilerinin ön plana alındığı Yaran meclislerinde yetiştik. Hâlâ gençlerimizi bu meclislerde eğitmeye devam ediyoruz” dedi.
MODERN HALİ
“Çankırı Belediyesi olarak, verdiğimiz hizmetlerin temelinde üretici ve girişimci bir ruh yatmakta” sözleri ile konuşmasına başlayan Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, çözüm ve gelişme odaklı ruhun, Ahilik kültürünün günümüze uyarlanmış, modern hali olduğunu söyledi.
Başkan Esen, Çankırı halkının geçmişten bugüne Ahilik ile yâran kültürünü birleştirerek en güzel örneklerini sergilediğinin altını çizerek “Yaşam biçimimiz yalnızca dürüst ticaret üzerine değil, aynı zamanda dayanışma ve kardeşlik hikâyesi üzerine kuruldu. Bu iki kültürün ortaklığı ile bir havuz oluşturulmuş ve herkes bu ortak kültürün paydaşı oldu. Biz de yerel yönetim olarak, daha ilk günden itibaren, hizmetlerimizin gerçekleştirilmesini ortak akıl ve ortak karar ilkesi üzerine kurduk. Şehrimiz ve halkımız için gerçekleştireceğimiz her çalışma ve projenin paydaşı, Çankırı’daki vakıflar, dernekler, iş adamları, kurum ve kuruluşlar ile 7’den 70’e tüm vatandaşlarıdır” diye konuştu.
Ahiliğin ve yâranlığın temelinde insana değer vermenin esas olduğunun altını çizen Başkan Esen “Yerel yönetim anlayışımızı şekillendiren de kültürümüzden bize aktarılan bu öğretiler. Çalışmalarımızın odak noktasında her zaman insan, vatandaş, halk var. Her iki kültürün sentezi, bizlere her şeyden önce meslek etiğini ve doğup büyüdüğümüz topraklara vefayı ve muhabbeti aşıladı” dedi.
DEĞER HAZİNESİ
Daha sonra kürsüye gelen MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çankırı Milletvekili Pelin Yılık ise Ahiliğin Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan halkın bir yandan sanat, ticaret ve ekonomi alanlarında gelişerek çeşitli meslek kollarında yetişmelerini sağlayan; diğer yandan onları ahlaki yönden yetiştiren önemli bir kavram olduğunu dile getirerek “İlkeleri cömertliğe, vatanseverliğe ve mertliğe dayanan Ahilik; iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzen. Ahilik, meslek sahiplerinin mesleklerini dürüstçe icra etmelerini, müşterilerine saygılı davranmalarını ve topluma faydalı bireyler olmalarını amaçladı” ifadelerini kullandı.
Ahilik Haftası’nın köklü geleneği kutlamak ve canlandırmak için bir fırsat olduğunu belirten Yılık şunları söyledi:
“Bu hafta, esnafımızın ve işçilerimizin çabalarını takdir etmek, onların emeklerine saygı göstermek ve toplumsal dayanışmayı pekiştirmek için bir vesiledir. Ahilik Haftası, meslek sahipleri arasındaki kardeşlik duygusunu yeniden canlandırmak ve bu değerleri genç nesillere aktarmak için bir fırsat. Bugün burada bir arada oluşumuz, Çankırı'nın gurur kaynağı olan Yaren Kültürü'nü daha yakından tanımak ve tanıtmak için de önemli bir fırsat. Yaren Kültürü, bölgemizin ve ülkemizin köklerine uzanan derin bir mirası temsil etmekte. Bu mirası korumak ve yaşatmak, hepimizin önceliği olmalı. Temeli Ahilik’e Yaren Kültürü, Çankırı'nın tarihinde ve kimliğinde önemli bir yere sahip. Bu kültür, dayanışma, yardımlaşma ve birlik duygusunun simgesi. Yarenlik, insanlar arasında sıcak ilişkilerin ve kardeşliğin bir ifadesi. Selçuklulardan Osmanlıya oradan Cumhuriyet dönemine aktarılmış ve günümüzde de Türkiye’de çeşitli yerlerde toplum yaşamında önemli bir yer tutan, etkili uzlaştırıcı ve birleştirici bir kültürdür Yarenlik. Yaren kültürü, Çankırı'nın ve ülkemizin değerli bir hazinesi. Bu kültürü yaşatmak ve geleceğe taşımak, hepimizin sorumluluğu. Yaran; Çankırı’nın geleneksel kültürünün en önemli simgesi. Yâran kültürü, temelde iki kökten beslenir. Birincisi Türk gelenekleri ve görenekleri yani yerel kültürel mirasımız, diğeri ise İslam inancı ve değerlerine dayanır.”
ORTAK GEÇMİŞ
Ak Parti Grup Başkanvekili ve Çankırı Milletvekili M. Emin Akbaşoğlu’da yaptığı konuşmada, Lonca sisteminde hiyerarşik anlamda çıraklıktan ustalığa adeta doktoradan profesörlüğe gibi temsil edebileceğimiz o meslekteki kariyer, liyakat odaklı, daha geniş bilgi birikiminin, görgünün, zanaata, sanata ve güzel bir esere hizmete dönüştürmeyi ifade eden ahilik teşkilatının kurumsal yapısı zaman içerisinde bizi bir cihan devleti haline getirdiğini vurguladı.
Basitmiş gibi görülebilen bu inceliğin bizim dünyada küresel anlamda gözle görülür, elle tutulur, örnek teşkil edebilecek bir noktaya taşındığını ifade eden Akbaşoğlu, “Bu hepimizin ortak geçmişi. Geçmişte takılı kalmamak bunu çok iyi özümsemeliyiz. İnsanların en hayırlısı insanlığa faydalı olanı. Yaptığı işi en güzel şekilde üreten bir çırak, kalfa, usta, veya hangi sıfatı taşırsak taşıyalım onun hakkını verecek şekilde sorumluluğumuzun, yetkimizin ve görevlerimizin beraberce idrakinde olarak bu çıktıların fazlalaşması dünyada bizi çok farklı yere taşıyacak” şeklinde konuştu.
ÖDÜL VE HEDİYELER SAHİPLERİNİ BULDU
Konuşmaların ardından yaran gösterisi ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan tiyatro gösterisi sunuldu.
Yılın Ahisi terzi Arif Bayrak’a Karadeniz tarafından şed kuşatıldı, Vali M. Fırat Taşolar tarafından plaket verildi, hediye takdim edilmesinden sonra yılın kalfası tornacı Kaan Geliş ile yılın çırağı motor tamircisi Enes Gökmen’e davetliler tarafından hediyeleri verildi.
Kutlamalar, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Ahilik” konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren Büşra Gani, Alperen Ayten, Nisa Çakmak ve Kasım Efe ile tiyatro gösteriminde rol alan öğrencilere Vali Taşolar ve beraberindekilerin hediye ve ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.
Vali Taşolar, kutlamalar görev alanları tek tek tebrik ederek toplu fotoğraf çektirdi.
Öğle namazını müteakip Büyük Cami avlusunda Ahi Pilavı ikram edilerek bölge esnafı ziyaret edildi. (MEHMET ATEŞ)