DOĞRUYOL
Su verimliliği farkındalığı ve kültürünün oluşması için Çankırı’da bulunan ilkokullarda su verimliliği eğitimleri düzenlendi. Geleceğimiz için büyük önem taşıyan su verimliliği hakkında geleceğimiz öğrencilere öğütler vermek yerine onların yardımları istendi.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde hazırlanan eğitim materyallerinin de yardımıyla suyun yaşamımız için ne kadar önemli olduğu, azalan ve kirlenen sularımızın kurtarılması için yeni kahramanlara ihtiyacımızın olduğu paylaşıldı, ülkemize ve dünyamıza nasıl yardımcı olabilecekleri hakkında öğrencilerin fikirleri alındı, Ülkemizin tatlı su kaynaklarında azalmalar olduğu, değişen iklimlerle birlikte önem arz ettiğinin konuşulduğu eğitime öğrenciler “Su Gönüllüsü" olmaya davet edildi.
Eğitim kapsamında Çankırı merkezinde bulunan 14 ilkokulda bin 550 öğrencinin su gönüllüsü ailesine katılması ile ilkokul öğrencilerinin yüzde 35'ine ulaşılmış olundu.
Çankırı Atatürk Stadı’nda düzenlenen “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” etkinlikleri kapsamında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü stant kurdu. Vali M. Fırat Taşolar ve beraberindeki heyetin de katıldığı“Suyun Ayak İzleri Hikaye Kitabı" ile çeşitli boyama ve bulmaca etkinlikleri içeren “Etkinlik Kitapları” hediye edildi.
“Suları korumanın vatanı korumaktan farksız”
Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, tarihimize baktığımızda büyük bir medeniyetin torunları olduğumuzu, dünyaya yön veren bu medeniyette suyun gelenek ve göreneklerimizde ve her zaman büyük önem arz ettiğinden bahsetti.
Düzgün, suları korumanın vatanı korumaktan farksız olduğunu, bu görevi de en iyi şekilde başta çocukların yerine getireceğini belirtti.
Ulusal Su Verimliliği Seferberliği
Bilindiği üzere, değişen iklime uyum sağlanması, su kaynaklarının kalite ve miktar açısından korunması, sürdürülebilir yönetimin sağlanması ve konuya ilişkin farkındalığın artırılması amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan “Ulusal Su Verimliliği Seferberliği" Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda yürütülmekte.
Türkiye küresel iklim değişikliğinin etkilerinin yoğun hissedildiği Akdeniz kuşağında yer almakta ve yüksek risk grubu ülkeler arasında kabul edilmekte. Önümüzdeki 100 yıl için yapılan iklim değişikliği tahminlerine göre, ülkemizde su kaynaklarının yaklaşık yüzde 25 oranında azalması beklenmekte.
İklim değişikliği, hızlı nüfus artışı, artan sanayileşme ve diğer çevre sorunlarıyla birlikte yaşamın kaynağı olan suyun ve dolayısıyla insanlığın geleceği tehdit altında. Ülkemiz su zengini olmayıp, aksine yılda 1.313 m3 kişi başı kullanılabilir su miktarı ile su stresi altındaki bölgeler arasında yer almakta. Su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılmasına yönelik gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, 2030 yılından itibaren Türkiye'nin su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında yer alması beklenmekte.
Ulusal su verimliliği seferberliği kapsamında, “Suyumuza Sahip Çıkalım" teması ile; her bir paydaş ve bütün su kullanıcılarını kapsayacak şekilde çalıştay, eğitim, atölye çalışmaları, farkındalığı artırıcı yayınlar ve benzeri etkinlikler ile su verimliliği kültürünün yaygınlaştırılması ve su verimliliği uygulamalarının hayata geçirilmesi hedeflenmekte.
(MEHMET ATEŞ)