DOĞRUYOL
Vali M.Fırat Taşolar, Kızılırmak Kaymakamı Bilal Çitil, Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, çiftçiler ile çeltik ekimi yaptı.
Kızılırmak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonuyla Kavlaklı köyünde gerçekleşen çeltik ekimine Kızılırmak Belediye Başkanı Erol Şentürk, Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, kurum amirleri ve çiftçiler katıldı.
El ile ekime başlayan Vali Taşolar traktör ve drone ile ekime devam etti.
Çankırı merkez, Kızılırmak ve Ilgaz’da yaklaşık 40 bin dekar ruhsatlı alanda çeltik üretimi yapılıyor.
Arazi tesviye işlemleri küçük parsellerde tesviye bıçağı, daha geniş parsellerde lazerle çalışan tesviye aleti ile yapılmakta. Çankırı’da 10 yıl öncesine kadar lazerli tesfiye aleti bulunmazken , Tarım ve Orman Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı kapsamında hibe desteğinden 3 üretici yararlandı, 10 yılda 100’ü aşkın çiftçi lazerli tesfiye aleti edindi.
Çeltik üreticilerinin büyük çoğunluğu sertifikalı tohumluk kullanmakta. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından TAKE projeleri kapsamında, değişen oranlarda hibe destekli; 2022 yılında 100 ton, 2024 yılında 80 ton sertifikalı İMİ çeltik tohumluğu dağıtımı yapıldı.
Elle yapılan ekim işleminde 20 yıldan bu yana demir tekerlekli traktörlerle serpmeye geçildi. Son yıllarda dron ile yapılan tohum ekimi giderek yaygınlaşmakta. Bu yöntem özellikle traktörle girmenin zor olduğu bataklık parsellerde büyük kolaylık sağlamakta. Çankırı’da gübreleme işlemleri de ekim de olduğu gibi demir tekerlekli traktörler ve dron ile yapılmakta.
KURUTMA MAKİNELERİ AVANTAJLI
Çankırı merkez ilçe ve Kızılırmak’ta ekili alanların tamamında su kaynağı olarak Kızılırmak nehrinin suyu kullanılmakta. Çeltik hasadı paletli biçerdöverler ile yapılıyor.
Çeltikte kurutma geleneksel olarak güneşte yapıldığı gibi kurutma makineleri ile yapılmakta. Kurutma makinelerinin en önemli avantajı kurutma işleminin kısa sürmesi ve yağmurlu havalarda ortaya çıkan olumsuzlukların yaşanmaması. İLAÇLAMADA DA ZİRAİ İHAİlaçlama 20 yıl önce elle yapılırken günümüzde hemen hemen tamamı demir tekerlekli traktör ve Zirai İHA ile yapılmakta. Zirai İHA genellikle çeltik yanıklığı hastalığına karşı yapılan ilaçlamalarda kullanılmakta.
ZİRAİ İHA SAYISI 10’u GEÇTİÇankırı’da Zirai İHA ilk defa Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi projeleri kapsamında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 2022 yılında alınarak kullanılmaya başlandı. Üreticiler de bu yeni teknolojiyi oldukça hızlı benimsedi.
Çankırı Merkez ve Kızılırmak’ta üreticilerin kendi imkanları ile sahip olduğu 10’dan fazla drone bulunmakta. (MEHMET ATEŞ)